World Society for the Protection of Animals

Dyreshows for sjov

krokodiller tvinges til at posere, her fra en krokodille farm i Thailand

En bjørn, der balancerer på en bold. En abe på cykel. Tandløse tigre, der kan klappes og fotograferes. Udvalget af dyreshows på feriesteder er mangfoldigt. Konsekvensen er dog enkel - dyrene lider. WSPA opfordrer turister til at protestere der, hvor mishandlingen foregår.

Familien besøger en lille zoo på den indonesiske ø, hvor de holder ferie. Solen bager, og luften er tæt i barakken, hvor de venter. På skiltet står der ’Crocodile show - enter at your own risk’. Der er lagt op til spænding. Krokodiller skal udføre farlige stunts, hvis dyrepasseren altså kan tæmme dem.

Tre krokodiller ligger stille i det lille vandhul. De kan knap nok svømme, for vandstanden er lav. Dyrepasseren vifter med en pengeseddel og spørger tilskuerne, om der er nogen, der vil have den. Så placerer han den med en kæp i munden på et af dyrene. ’Go get it’, siger han, alt imens han tirrer de andre krokodiller, så de smækker med gabene. Blot så publikum ved, hvad helten har i vente. Stilheden lægger sig, da dyrepasseren langsomt rækker ud efter sedlen med sin hånd.

Senere i showet stikker dyrepasseren hovedet ind i krokodillens gab. Over- og undermunden holdes i spænd med en kæp. Publikum gisper og klapper. Showet er slut, og dyrene bliver belønnet med kødlunser. Men ingen af dem reagerer. De bliver bare liggende uden at røre på sig.

Bag underholdningen lurer alvoren

Krokodillerne har muligvis været bedøvet, så de bedre kunne tæmmes og opretholde unaturlige positioner med deres gab. Blot for at underholde turister med penge på lommen. Gitte Buchhave, direktør for WSPA Danmark, forklarer:

”Vores erfaring viser desværre, at rigtig mange dyr tvinges til at udføre groteske øvelser i diverse dyreshows. Det er et ekstremt overgreb på deres naturlige adfærd. Vilde dyr har stærke instinkter, som de har behov for at leve efter”.

Beretningen om krokodillerne er én af mange, som WSPA får fra folk, der netop er vendt hjem fra ferie. De har set dyr underholde i et show eller på en markedsplads og er efterfølgende kommet i tvivl om dyrenes velbefindende.

Gitte Buchhave er glad for, at folk reagerer på tvivlen og kontakter WSPA. Hun opfordrer dog ferierende danskere til først og fremmest at protestere lokalt.

Har man mistanke om dyremishandling, kan man:

  • Informere det lokale politi og turistkontor, så opmærksomheden skærpes.

  • Klage til arrangøren eller til sit rejsebureau, hvis man er på en arrangeret udflugt.

  • Kontakte lokale dyrebeskyttelsesorganisationer, som kan undersøge sagen nærmere og handle.


Læs om vores samarbejde med organisationer verden over >>

Undlad dyreshows og oplev dyr i naturen >>


UN CO2-neutral hjemmeside

© WSPA | WSPA Danmark | Amagertorv 29, 2. | 1160 København K | 33 93 72 12

WSPA