World Society for the Protection of Animals

Delfinarier er et mareridt for en delfin

Den ser jo glad ud, som den driver rundt i bassinet, delfinen med sin buttede næse. Og hula-hop-ringen over vandet springer den også gladeligt igennem. Sådan oplever de fleste turister et besøg i delfinarium.

Virkeligheden er bare en helt anden. Delfiner i fangenskab trives overhovedet ikke. De er trænet til at lave imponerende spring for belønninger med godbidder. Eller for at undgå afstraffelse, som falder, hvis de ikke udfører de indøvede øvelser.

Ingen plads — mange sygdomme

En delfin bliver trænet til at opføre sig unaturligt for publikums skyld.

En delfin bliver trænet til at opføre sig unaturligt for publikums skyld.

© TBC

Når forestillingen er omme, er delfinen ofte overladt til sig selv uden mulighed for at udleve sine naturlige behov. Delfiner er sociale dyr, som i naturen svømmer langt og dykker dybt. Havde den været i det åbne hav, kunne den svømme nogle af de 80 km, som er naturligt for den at tilbagelægge dagligt. Det kan den ikke i et bassin.

- Selv i de største anlæg, hvor delfiner holdes fanget, har delfinen mindre end en titusindedel af den plads, den normalt ville have at bevæge sig på. Manglen på plads går ud over delfinernes velfærd og betyder, at de lever kortere i fangenskab end i naturen. Udover de ringe pladsforhold, døjer delfinen også tit med sår fra solskoldning, fordi vandstanden i bassinet er lav. Den kan få øjeninfektioner på grund af kemikalier i vandet, infektioner der nogle gange resulterer i blindhed.

At delfiner lider i fangenskab, viser flere studier. Obducerede delfiner viser for eksempel ofte tydelige tegn på mavesår og stress. De dør typisk af stress-relaterede sygdomme eller klorin-forgiftning.

Det intelligente pattedyr bliver simpelthen ikke stimuleret nok indenfor bassinets begrænsede arealer og er tvunget til at leve uden sine artsfæller, som delfiner normalt er tæt knyttet til. For de mange delfiner, som tages fra naturen, er tilfangetagelsen så traumatisk, at der er seks gange så stor risiko for, at delfinerne dør i de første fem dage efter, at de er blevet fanget.

Læs mere om delfiner i fangenskab (PDF) >>

Spar entrébilletten

Derfor anbefaler vi, at man undlader et besøg i et delfinarium på ferien.

Når man køber billet til et delfinshow, støtter man dyremishandlerne økonomisk og holder på den måde liv i den omfattende industri. Den bedste måde at komme denne form for dyremishandling til livs er ved at tage afstand, og finde andre, mere positive måder at lade sig underholde på. På den måde kan man være med til på sigt at hjælpe delfinerne til at blive, hvor de hører til – nemlig i naturen.UN CO2-neutral hjemmeside

© WSPA | WSPA Danmark | Amagertorv 29, 2. | 1160 København K | 33 93 72 12

WSPA